sjenicka-ovca

FaceBook  Twitter  

Smešteni u selu Lelić, nadomak Valjeva, naše domaćinstvo Dobrašinović, više od pola veka, čuva, razvija i stvara kvalitetno stado sjeničkih ovaca. Ljubav prema životinjama, očuvanje porodične tradicije i doprinos unapređenju razvoja ovčarstva u Srbiji i na Balkanu, glavni su motivi našeg postojanja.

Sa više od 120 odraslih umatičenih grla, od 1968. do danas, izrasli smo u jednu od najboljih farmi po proizvodji priplodnog materijala u Srbiji i regionu. Pažljiv odabir i oštra selekcija dali su kvalitet koji nas izdvaja od drugih.

Šta to praktično znači? Plodnost i prirast naših grla su karakteristike kojima težimo na prvom mestu. Da bismo ostvarili što veću plodnost, u stadu ostavljamo ćerke od najplodnijih ovaca, a muška grla biramo tako što uzimamo samo ako su bliznaci ili trojanci. Prirast jagnjadi najviše zavisi od genetike roditelja, te biramo krupne i napredne roditelje i dodatno primenjujemo precizan i izbalansiran plan ishrane. Selekcija se vrši u više pravaca a nama su jako bitne karakteristike kao što su plodnost i prirast naših grla. Od jedne ovce uzima se samo ona koja se blizni, a i ovan se bira samo ako je bliznak ili trojanac. Prosečna godišnja plodnost našeg stada, u poslednjih 30 godina je između 2,22 do 2,25 zalučenih jagnjadi po ovci godišnje. Ovca koja u zimskom jagnjenju ojagnji samo jedno jagnje je prava retkost u našem stadu, svake godine imamo i trojki koje majke zbog svoje mlečnosti lako othrane bez dodatne prihrane jagnjadi mlekom. Oko 60% naših ovaca se redovno jagnji 3 puta u 2 godine. Do ovakvih rezultata došli smo bez korišćenja hormonskih stimulansa. Redovno se ubacuje sveža krv u stado preko pažljivo biranih elitnih ovnova, takodje kupujemo i elitna ženska grla koja zadovoljavaju naše kriterijume. Sve na našoj farmi je posvećeno i podređeno proizvodnji kvalitetnog priplodnog materijala, jer se trudimo da kupci iz celog regiona dobiju zdrava grla sa vrhunskom genetikom kako bi unapredili kvalitet i proizvodne osobine svojih stada.

Sjenička ovca se izuzetno dobro pokazala kao rasa kojoj odgovaraju klimatski uslovi i način gajenja lokalnih odgajivača u Srbiji i šire. Zato ćemo se i dalje truditi da što bolje promovišemo ovu domaću autohtonu rasu ovaca u zemlji i regionu.

Mediji o nama:

Biram selo ep. 51 - Ovčarstvo, Lelić - 18.12.2019.

Farma ovaca rase Sjenicka i Romanovska u selu Lelic - U nasem ataru